Ana je odala priznanje dvostrukoj Grand Slam šampionki Amelie Mauresmo, koja se juče sa 30 godina povukla iz profesionalnog tenisa. Ana je protiv bivšeg prvog reketa sveta igrala osam puta, a njen prvi trijumf se desio na French Open-u 2005. godine kada je imala samo 17 godina.
"Nedostajaće mi da viđam Amelie," rekla je Ana. "Uvek je bila jedna od najljubaznijih među vrhunskim igračicama, i bila je jako popularna kod publike. Odigrale smo neke sjajne mečeve. Želim joj sve najbolje u budućnosti."
Prvi od tih susreta za pamćenje bio je na Australian Open-u 2005. godine, koji je bio Anin prvi Grand Slam. Tom prilikom je Mauresmo pobedila u dva seta, a Ana je tada debitovala u Rod Laver Areni, glavnom terenu u Melbourne Park-u.
Francuskinja je tog proleća zabeležila još dve pobede nad Anom, pre nego što su se srele u trećem kolu na Roland Garros-u. Ana je na svom tek drugom Grand Slam turniru u karijeri u sjajnom meču na terenu Philippe Chatrier pobedila domaćeg favorita 6-4, 3-6, 6-4, i tako na više načina najavila svoj dolazak na veliku scenu.
"Nikada neću zaboraviti taj meč," rekla je Ana. "Ona je bila pod velikim pritiskom, igrala je kod kuće, a publika je tog dana bila neverovatna. Čak smo na minut-dva morale da prekinemo meč, pošto su oni tokom promene strana stajali i pravili preveliku buku. To ću verovatno najviše pamtiti kod igranja protiv Amelie."
Ana je svoju drugu i poslednju pobedu nad 30-godišnjakinjom zabeležila u njihovom narednom susretu u Sidneju u januaru 2006. godine, u meču koji je kasnije opisala kao jedan od njenih najbolje odigranih mečeva u karijeri do tada.
Objašnjavajući svoju odluku da okonča sjajnu 17-godišnju karijeru, Mauresmo, koja je sezonu 2009. godine završila na 21. mestu rang liste, je rekla: “Ne želim više da treniram.”
“Morala sam da donesem odluku, što je poslednjih meseci i nedelja postalo očigledno. Kada ostarite, mnogo je teže ostati na vrhu. Pomalo je tužno, ali ovo je ispravna odluka. Imala sam sreću da imam izvanrednu karijeru i da na terenu iskusim veoma jaka osećanja.”
Zaista, ona je osvojila 25 Sony Ericsson WTA Tour titula u singlu i u septembru 2004. godine je prvi put stigla na vrh svetske rang liste. Dve godine kasnije, na Australian Open-u 2006. godine, je osvojila svoj prvi Grand Slam turnir. Kasnije te godine je osvojila i Wimbledon; u oba finala je pobedila Justine Henin.
Francuskinja je 2003. godine osvojila Fed Cup i od 1999. do 2006. godine se osam godina za redom kvalifikovala za Sony Ericsson WTA Tour Championships.
Njen poslednji meč je bio poraz rezultatom 6-4, 6-0 od Alexandre Wozniak u drugom kolu ovogodišnjeg US Open-a.