Ne gledam unapred
January 16, 2010
Učestvovanje u izvlačenju žreba u petak ujutru je bilo najblaže rečeno zanimljivo.
Osim što smo izvukli mnogo zanimljivih mečeva prvog kola, da ne spominjem mnogo potencijalnih uzbudljivih susreta u kasnijim kolima, nego me je MC Bruce McAvaney držao na iglama.
‘‘Ko po tvom mišljenju bolje izgleda: Maria Sharapova ili Maria Kirilenko?’’ nije pitanje koje sam navikla da mi postavljaju, ali ne može se reći da ga on nije učinio zanimljivim!
Osim toga, podsmevao mi se zbog nekih mojih ranijih poraza kada smo prilikom izvlačenja ženskog žreba nailazili na imena teniserki koje su mi u prošlosti nanele teške poraze. Ali sve je bilo u sjajnom duhu i sa uživanjem sam učestvovala u ceremoniji.
Obično se trudim da izbegavam izvlačenje žreba – više volim da ne znam protiv koga bi mogla da igram u drugom kolu, kamoli u četvrtini finala. Tim gledanjem previše unapred se uzaludno troši energija.
Neko mi je jednom ispričao priču o jednom teniseru, zaboravila sam njegovo ime, ko je pogledao žreb i znao da će, ako dobije meč, igrati protiv Pita Samprasa.
Bio je nadomak pobede, i onda je pomisao na veliki meč koji ga čeka sledećeg dana počela da utiče na njegovu igru. Izgubio je.
Tenis može da bude vrlo jednostavna igra, ali može da bude i jako komplikovan.
Kada počnete da razmišlajte o stvarima kao što je protiv koga bi mogli da igrate u narednim kolima, zakomplikujete stvari više nego što je potrebno.
Sa sigurnošću mogu da kažem da sam najbolje rezultate imala na turnirima kada sam išla meč po meč i kada nisam razmišljala previše unapred.
Najbolji primer toga je kada sam osvojila French Open. Kada se osvrnem na to, bila sam vrlo fokusirana samo na svaki meč pojedinačno.
Ja sam tip osobe koja se lako uzbudi, i nije mi lako da se ovako ponašam. U stvari, kad sam bila mlađa dešavalo se da se zanesem kada sam znala da imam priliku da stignem daleko na turniru. To mi nije pomagalo.
Kada je ženski žreb bio završen, otišla sam sa bine i ustupila mesto John McEnrou, koji je izvlačio muški žreb.
Suviše sam mlada da sam mogla da ga gledam kada je bio na vrhuncu, ali kao i svi u tenisu znam sve o njegovom neverovatnom talentu, i naravno o njegovom čuvenom temperamentu na terenu.
Znam da nekima nedostaju dani McEnroa i Jimmy Connorsa i da misle da bi igrači danas trebali da budu izražajniji. Ja imam pomešana osećanja na tu temu.
Mislim da je važno da se na terenu dobro ponašate, da dajete dobar primer mladim igračima, ali takođe mislim da bi igračima trebalo da bude dozvoljeno da na terenu budu onakvi kakvi zaista jesu.
Uvek sam veoma uzbuđena kada stignem na neki turnir, pogotovo u Melbourne koji toliko volim. Sada kada je žreb izvučen, i do početka turnira je ostao samo jedan dan, ne mogu da dočekam početak.
Voli vas
Ana
Ova kolumna je izašla danas u Sunday Herald Sun-u, najprodavanijim novinama u Australiji. U Anino ime su za ovu kolumnu uplaćena sredstva UNICEF-u.